Şu An Okuduğun veya En Son Okuduğun Kitap Nedir? 📚

Merhabalar, bu konuyu okumakta olduğumuz veya en son okuduğumuz kitapları birbirimizle paylaşarak yorumlamayı veya birbirimizden tavsiye almayı sağlaması amacıyla açtım. Bazı kitaplar vardır ki okuduktan sonra birileriyle üzerine konuşmak istersin, umarım bu ihtiyacı karşılayabilecek bir konu olur. :slightly_smiling_face::books:


Ben başlamış olayım, şu an okumakta olduklarım:

  1. Hangi Liberalizm? - Derleyicisi Atilla Yayla olup Liberte Yayınevinden çıkmış olan kitap liberalizmin tarihi, farklı türleri gibi konuları içeren 1’i Atilla Yayla’ya 8’i yabancı yazarlara ait ayrı ayrı makalelerden oluşuyor. Parça parça okuduğum kitabın içerisindeki makalelerin biri hariç hepsini Atilla Yayla çevirmiş ve kitapla ilgili tek sorunum bu, maalesef anlamayı zorlaştıran cümleler var. Fakat şu ana kadar kitap liberalizm hakkında yetkin kişilerden oluşan bir derlemeyle doyurucu bir bilgi sağlıyor.

  2. Analitik Psikoloji Üzerine İki Deneme - Carl Gustav Jung. Uzun bir süredir beklediğim daha derin psikoloji okumalarına başlıyorum. Kitap Jung’un görüşlerine iyi bir giriş olarak tanıtılıyor. Bilinçdışı Psikolojisi - Ben ve Bilinçdışı olarak iki bölüm ve alt bölümlerinden oluşuyor.

  3. Üç Büyük Usta: Balzac Dickens Dostoyevski - Stefan Zweig. Geçenlerde Satranç kitabını bitirip beğendiğim Zweig’ın başka bir romanı. Uzun bir süre roman kontenjanımı Zweig dolduracak gibi gözüküyor.

5 Beğeni

Gökbörü’nün İzinde - Ahmet Taşağıl Öncesinde aynı yazarın “Bozkırın Kağanlıkları” ve “Kök Tengri’nin Çocukları” kitaplarını okursanız, daha çok inceleme ve gezi yazısı tadında olan bu kitabından daha çok verim alırsınız diye düşünüyorum. İslam öncesi Türk tarihini merak edenlere şiddetle tavsiye ederim.

3 Beğeni

Modern Dünyanın Bunalımı Karşısında Radikal Bir Eleştiri ve Alternatif Çözümler: Ivan Illıch Ivan Illich’in medeniyet, teknoloji, cinsiyetcilik, sağlık ve eğitim konusunda yazdığı eserlerden oluşturulan bir tez çalışması.

2 Beğeni

Mülksüzler - Ursula K. Le Guin Ursula genel olarak çok farklı bir insan ve bu, kitabında çok net anlaşılıyor. Kendisi feminist bir devrimci. Yazdığı bu eserde de devlet karşıtı bir fizikçinin kendi dünyasından farklı bir dünyada nelere maruz kaldığını, kendisinin ve onu o dünyaya davet edenlerin planlarının aslında ne olduğunu çok hoş bir şekilde anlatmış. Tuhaf bir düşünce yapısı olsa da karakterin ben gerçekten beğendim. Kitabın güzelliğini güzel bir alıntı ile anlatmak istiyorum.

“Eğer bir şeyi bütün olarak görebilirsen,” dedi, “hep güzelmiş gibi görünür. Gezegenler, yaşamlar… Ama yakından bakıldığında bir dünya yalnızca toz ve kayadan oluşur. Günden güne yaşam daha da zorlaşır, yorulursun, ritmi kaçırırsın. Dünyanın ne kadar güzel olduğunu görmenin yolu, onu ay gibi görmekten geçiyor. Yaşamın ne güzel olduğunu görmenin yolu ölümün bakış açısından bakmaktan geçiyor.”

Şuan da başlayacağım kitap da Leviathan. Bakalım neye benziyor :)

2 Beğeni