2020 Şubat | Fiyat/Performans SSD Tavsiyeleri

“Hangi SSD’yi alsam?” diye düşünenlere bazı ürünleri derledim.

Eski Bilgisayarı SSD ile Canlandırmak İsteyenler

Eski bilgisayarı canlandırmak için “SSD takayım kendine gelsin” diyorsanız, çok masraf yapmadan meşhur sarı eşeklerin 2.5" boyutundaki sata versiyonları ile bu ihtiyacınızı ekonomik şekilde kolayca giderebilirsiniz. Zira eski bir cihaza yeni ve kaliteli bir marka diski takıp(Şahin’e Ferrari motoru takmak gibi) o diski harcamanın bence bir manası yok.

2.5" James Donkey SSD’ler incehesap üzerinden en ucuz fiyata alınabilir. James Donkey 120GB 2.5" sata SSD genelde 120TL(+/- 10TL) civarına bulunabiliyor. Diğer boyutlar için de fiyat durumu benzer, neredeyse 1GB=1TL seviyesinde.

“Ben eşek meşek bilmem, tanıdık bildik marka isterim, bilmediğim markaya güvenmem” diyorsanız bilindik markalardan önerebileceğim 2.5" SSD diskler şöyle;

Yeni Bilgisayar Alıyorum Hangi SSD’yi Seçmeliyim?

Yeni bir bilgisayar topluyorsanız anakartında mutlaka m2.NVMe slotu olmasına dikkat edin. 2.5" sata SSD’ler yerine m2 standardında NVMe diskleri şiddetle öneririm. Yeni bilgisayar almışken NVMe ile 2.5GB/s okuma hızını elde edebilecekken sata standardının 550MB/s gibi hız sınırlarına takılmanın anlamı yok. Bu nedenle m2.sata olan diskleri dahil etmedim.

Yine “ucuz olsun, işim görülsün” diyerek meşhur sarı eşekten devam edersek m2.NVMe disklere aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.

Bu yazıyı yazdığım bilgisayarda, Black Friday indirimlerinde 329TL’ye aldığım şu diski kullanıyorum;

İndirimleri kovalamakta fayda var. İndirim dönemlerinde bu fiyatların çok çok aşağısına bu disklere sahip olabiliyorsunuz.

m2.NVMe SSD’lerden James Donkey dışında geçmişi olan bilindik markalara bakacak olursak;

Notlar

  • Diskleri seçerken olabildiğince yüksek okuma/yazma hızı sunmalarına ve fiyatlarına dikkat ettim.
  • Marka takıntısı olanlar için aynı fiyata daha az özellik sunan diskleri de listeye ekledim. Ben olsam “illa şu marka olsun” diye diretmek yerine en az paraya en çok özellik sunanı tercih ederim.
  • WD(Western Digital) diskler Sandisk disklerle aynı oluyor artık. Üzerlerindeki etiketler ve yazılımlarındaki logolar değişiyor sadece. Bu nedenle Sandisk disklere yer vermedim. Fiyat avantajı olmuyor pek.
  • Başka sitede daha ucuza bulursanız lütfen yorum olarak paylaşın, öğrenelim. Bu sayede almak isteyenler daha ucuza paylaştığınız yerlerden temin edebilirler.
2 Beğeni

5gönderiler yeni bir konuya bölündü: SSD ile Yedekleme Yapılır mı?

“SSD nedir?” diyerek çıktığı macerada, “SSD gerekli mi?” sorusunun cevabını doğal olarak “gerekli” şeklinde aldıktan sonra, “Hangi SSD alınmalı?” arayışına giren bilgisayar veya konsol kullanıcılarının mutlaka görmesi gereken güzel hazırlanmış SSD önerileri, diyerek konuyu yukarı taşımış olayım.

Ben de deneyimimi ekleyeyim. 1 seneden uzun zamandır Crucial CT500MX kullanıyorum. İndirimle aldığım için benim açımdan fiyat/performans ürünü oldu, şu ana kadar memnunum.

2 Beğeni

2018 de aldıgım crucial bx500 120gb modelini kullanıyorum. Life test esnasında %96 ömür veriyor. Tek sorunu biraz fazla ısınabiliyor olması. Sizin kullanmış olduğunuz modeli üst segment olarak nitelendiriliyor. Şuanki kullanıcı deneyiminiz nedir?