Acer Aspire 5742G Sıvı Soğutma Projesi (45TL maliyetle) (%44 overclock içerir)

Öncelikle konuda görsel eksikliğinin ve konunun dağınık olmasının farkındayım. Bu yüzden hepinizden özür dilerim.

Stok halimiz (O kadar ısınıyordu ki klavyesini söküp harici klavye bağlamıştım kendi klavyesi yerine de fan koymuştum.)

Sizlere uzun zaman önce Acer Aspire 5742G laptopuma yaptığım sıvı soğutma sistemini göstermek istiyorum. Uzun zaman önce yaptığımızdan malesef fotoğrafların hepsine ulaşamadım. Bu projemi yaparken cpu/gpu bloğu olarak orjinal soğutma bloklarını kullandım. Bildiğiniz üzere dizüstü bilgisayarlarda soğutma amaçlı bakır borular kullanılıyor. Bu sistemi yapmak için öncelikle bilgisayarın orjinal soğutma sistemini tamamen söküp ayırdım. Spiral yardımıyla cpu ve gpu bloklarının olduğu kısımdaki bakır boruların uçlarını kestim. Toplam 2 giriş 2 çıkış olmuş oldu. Çıkışlardan 2’sini serum hortumuyla köprüledim. Böylece 1 su girişi 1 su çıkışı ile tüm sistemi soğutabileceğiz. Laptopun fanını ve heatsink tarafını rafa kaldırdım. Bunları söktüğümden içinde yerde açılmış oldu. Su giriş çıkışına da serum hortumları takıp laptopun hava ızgarasının olduğu yerdeki plastikleri kestim ve dışarıya aldım yan taraftan. Bu arada nerde hortum bağlantı noktası varsa nereye hortum taktıysam hepsine sıvı conta sürdüm ki sızdırıp sisteme zarar vermesin, bizde üzülmeyelim. Neyse devam edelim. Pompa olarak 15TL’lik akvaryum pompası, rezervuar olarak peynir kutusu kullandım. Elimde radyatör olmadığından tanıdığım bir klimacıdan yuvarlak sarmal boru kestirdim. Önüne fan koyup sistemde ısınan suyun soğumasını sağladım.

Uzun işlemlerden sonra ekran kartını %44 overclock ile çalıştırıp stabil bir şekilde kullanmaya başlayabildim. Önceden boştayken bile 50-60 arası olan bilgisayar artık 20-25 derece civarına düşmüştü. Oyundayken önceden 90’ları görürken artık en fazla 45-50’leri görmeye başlamıştım ki kaliteli bir pompa ve radyatör ile bu değerler daha da düşebilirdi. Rezervuarın içine birkaç buz attığımızda boştayken 2 derece gibi sıcaklıkları gördük fakat malesef elimde fotoğrafı mevcut değil. Bu arada sıradaki projem için çılgın fikirlerim var ve en ufak detaylarına kadar fotoğraflayıp temiz bir konu olarak sunacağım şimdilik böyle olsun. Neyse konuyu fazla uzatmadan görsellere geçelim.

İşlemler sonrası sistemin görünüşü içini dışına çıkarttık :joy:

Rezervuar ve pompa;

2

Shader %44,7 overclocklu.

Benchmark sonrası sıcaklık değerleri;

1

7 Beğeni

bu tür çalışmaları çok seviyorum helal olsun ne diyelim :slight_smile:

oğlumun bilgisayarı sıcaklık limitlerini geçip sürekli kapanıyordu ,ilk tedbir olarak soğutucu fanı direkt bağladım ve sürekli son hız dönmeye başladı ,gerçi fan sesi çok fazla olsa çekilmezdi ama bizdeki bilgisayarın fan sesi çok az

lakin bu da yeterli gelmedi ve forumda sıcak fırsatlarda gördüğüm metal termal macunu denemeyi düşündüm ,işin gerçeği bu kadar fark beklemiyordum ama müthiş fark oluştu

önceleri 100 dereceleri bulup kapanan bilgisayar bu işlemlerden sonra 75 dereceyi geçmiyor ve yaklaşık 2 yıldır ısı nedeniyle kapandığı hiç görülmedi

3 Beğeni

Teşekkür ederim. Bu arada bende zamanında fanı direk bağlamıştım ve tecrube edindiğim kadarıyla fanı direk bağlamak yerine hiç uğraşmadan fanın kırmızı ve siyah kabloları hariç tüm kablolarını ortadan kesip uçlarını bantlarsanız yani iptal ederseniz sadece kırmızı ve siyah kablodan aldığı enerjiyle fan son hız dönüyor böylece orjinalliği de daha az bozulmuş oluyor ve gene kendi soketinden enerji alıyor. Bunu da yazmak istedim belki birine lazım olur :blush:

PWM sinyalini bozuyorsun, o kabloyu kesince tamamen durup hiç çalışmama ihtimali de var. Sakın yapmayın öyle şeyler :smiley:

1 Beğeni

Harcanıyor bu çocuk.

1 Beğeni

tebrikler bu şekilde geliştirme yapan nadir insan var aslında bu şekilde güzel projeler ortaya çıkarılabilir.
Ama türkiye de çok maliyetli olacağı için anca bununla yetinebiliriz.

2 Beğeni

oldukça düşündürücü bir calışma olmuş bunu daha portatif hale getirmek mümkün gibi

Merhaba.

Sanırım metal macunlar sürüldüğü bakır blok kısmı aşındırabilir ve dizüstü bilgisayarlarda işlemci ve gpu cıplak oldugu için sökerken sisteme geri dönüşü mümkün olmayan bir hasar verebilirsiniz.

Bunların hariçinde ömür konusunda ise çok uzun yıllar bir yenileme yapmanız gerekmez.

2 Beğeni

şöyle bir video düştü önüme şimdi :D bitmiş ürün olarak yapmışlar, çok iyi olmuş

2 Beğeni

test sonucları cok uçuk sonuçlar vermiyor meraklısı tarafından ilgi görür gibi ve son anda dizüstü bilgisayarı kaldırınca içinde kalan su dışarı akması cok rahatsız edici bir durum.

Yıllara ve krozyona nasıl dayanır bilemem ama mobil işlemci yerine masaüstü işlemci kullansaydı ve bunu sogutmak için kullanılsaydı daha mantıklı bulurdum.

Bazı extreme dizüstü bilgisayarlarda masaüstü sınıfı lga soketli i9 işlemci bulunuyor onlar için güzel bir çözüm olurdu.