LG SM8200PLA NanoCell TV


Özellikler
  • NanoCell™ Teknolojisi
  • Geniş İzleme Açısı
  • Türkçe Destekli Yapay Zeka Deneyimi
  • 4K Cinema HDR
  • webOS Smart TV Deneyimi (LG Content Store)
  • Sihirli Kumanda

Teknik Özellikler

İşletim Sistemi: webOS 4.5
Merkezi İşlem Birimi: 4 Çekirdek
Grafik İşlem Birimi: 2 Çekirdek
Dahili Bellek: 2GB
Dahili Hafıza: 8 GB, boş uygulama alanı ~ 600 MB
Ekran Tipi: IPS Edge LED
Çözünürlük: 3840x2160 (16:9 - 4K)
Donanımsal Panel Yenileme Hızı: 50 Hz
Renk Derinliği: 10 bit (8 bit+FRC)
Tepki Hızı: 5ms
Yazılımsal Görüntü İşleme Hızı: 2300 PMI
Yazılımsal Görüntü Akıcılığı: TruMotion 100 Hz
Yüksek Dinamik Aralık: HDR 10 Pro, HLG (Hybrid Log Gamma)
Yüksek Kare Hızı Desteği: 2K@120 Hz
HVEC: 4K/60p, 10 bit (8 bit+FRC)
VP9: 4K/60p, 10 bit (8 bit+FRC)
Dahili Hoparlör: 2.0 (10W+10W), DTS Virtual: X, Ultra Surround, Clear Voice III
Ses Çözücüleri: AC4, AC3 (Dolby Digital), EAC3, HE-AAC, AAC, MP2, MP3, PCM, DTS, DTS-HD, DTS Express, WMA, apt-X
Dahili Yayın Alıcıları: DVB-T2/C/S2
Ortak Arayüz: Common Interface Plus 1.4
HDMI 2.0b: 4 adet 1080p 120 Hz, 4K 60 Hz, HDMI-CEC SIMPLINK, HDCP: 2.2
Wi-Fi: 802.11ac/a/b/g/n, 2 GHz, 5 GHz
Bluetooth: 5.0, Dahili hoparlör üzerinden ses yayını
USB 2.0: 2 adet
Apple Desteği: Airplay 2

SM8200PLA modelinin ekran boyutuna göre teknik farklılıkları (üretici sayfası için model adına tıklayın)

Özellik 49SM8200PLA 55SM8200PLA 65SM8200PLA
Ekran Boyutu 49" / 123 cm 55" / 139 cm 65" / 164 cm
Enerji Sınıfı A A A+
Ortalama Güç Tüketimi 93 watt 109 watt 118 watt
Yıllık Güç Tüketimi 129 kWh 151 kWh 164 kWh
Ayaksız TV Boyutu (GxYxD) 1096 x 640 x 63,6 mm 1232 x 716 x 63,6 mm 1451 x 840 x 64 mm
Ayaklı TV Boyutu (GxYxD) 1096 x 710 x 263,1 mm 1232 x 786 x 263,1 mm 1451 x 910 x 323,7 mm
TV Ağırlığı (Ayaklı / Ayaksız) 15,5 / 14 kg 18,7 / 17,2 kg 25,8 / 24,1 kg
Kutu Boyutları (GxYxD) 1192 x 810 x 162 mm 1360 x 880 x 175 mm 1600 x 1035 x 207 mm
Kutu Ağırlığı 18,4 kg 23,7 kg 33,3 kg

Yazılım Güncelleme

Yazılım güncellemesi için cihaz menüsünü (OTA) kullanabilirsiniz.
Tüm Ayarlar > Genel > Bu TV Hakkında > Güncellemeleri Kontrol Et

Cihazınız menüden herhangi bir sebeple yazılım güncellemesi bulmuyorsa güncelleme dosyasını farklı bir cihaz yardımıyla indirerek (~1 GB) bir USB bellek yardımıyla güncellemeyi yapabilirsiniz. Resmi yazılımı indirmek için tam model adına tıklayınız. 49SM8200PLA - 55SM8200PLA - 65SM8200PLA açılan sayfanın sağ tarafında bulunan Yazılım ve Sürücüler bölümündeki Software_File a tıklayarak güncel yazılımı indirebilirsiniz. İndirdiğiniz dosya sıkıştırılmış bir dosya biçimi olan .zip uzantılıdır, sıkıştırılmış dosyayı arşivden çıkartın, içerisinden uzun isimli bir .epk dosyası çıkacaktır. USB Bellek içerisine doğrudan LG_DTV klasörü oluşturup .epk uzantılı yazılım dosyanızı bu klasör içerisine atın. USB belleği TV nize bağladığınızda TV niz yazılımı otomatik bulacak ve mevcut yazılımdan daha güncel bir yazılım indirdiyseniz ekrana yazılımı yüklemek isteyip istemediğiniz sorulacaktır, yüklemeyi onaylayın. Yazılım arka planda yüklenmeye başlayacaktır, işlem tamamlanmadan cihazınızı kesinlikle kapatmayınız. Durumu takip etmek için “Tüm Ayarlar > Genel > Bu TV Hakkında” menüsüne bakabilirsiniz. USB bellekteki yazılım TV niz tarafından bulunmasıysa USB belleğinizin sağlıklı çalıştığından emin olun, farklı içerikleri TV den görebildiğinizi doğrulayın. USB bellek Fat32 veya NTFS formatında olabilir ancak exFAT formatındaki bellek okunamayabilir.

Yazılım Sürümü: 05.30.30 - 19/01/2023

Dökümanlar
Kullanıcı Klavuzu: 15.07.2022
Kullanıcı Rehberi: 15.07.2022
Hızlı Kurulum Klavuzu: 16.07.2019
Yazılım Güncelleme Klavuzu: 19.01.2023

İnceleme Videoları

Sorunlar ve Çözümleri

  • TV üzerinden LG hesabı açamıyorum
    Web üzerinden LG hesap oluşturma bağlantısına giderek hesabınızı oluşturup TV üzerinden hesabınızı açabilirsiniz. LG Content Store’a girerek hesabınızın çalıştığını doğrulayın. TV niz üzerinden aynı hesap bilgileri ile giriş yapabilirsiniz.
3 Beğeni

edge led garipmiş, ortadaki görüntü nasıl oluyor acaba :thinking:

cahilliğimi mazur görün ,bu nanocell dedikleri ne oluyor ,yapay zekan ne işe yarıyor ?
birde fiyatları hakkında bilgi verir misiniz ?

bu kısmı anlamadım ben

Ortası karanlık durmuyor, her yer aynı gibi

1 Beğeni

Normal LED aydınlatmalı LCD paneller bütün bir aydınlatmaya sahiptir. Yani içerisinde bir sürü LED olsa bile LED lerin tamamı aynı parlaklıkta yanar. EDGE LED aydınlatmada LED lerin parlaklıkları birbirinden bağımsız. Mesela ekranın sol tarafı karanlıksa, sol taraftaki LED ler kapanıyor böylece yüksek kontrast ve karanlık bölge elde ediliyor. Temsili resim de EDGE LED aydınlatmanın yerlerini gösteriyor ama hatalı çizmişler. LED ler sadece en altta ve yukarıyı aydınlatacak şekilde dizili. Bunun üst seviyesi Direct LED var o da kenarda değil bütün ekranın her yerinde yerel karartma yapıyor. EDGE LED aydınlatma sistemi, ışık sızmasına takılanlar için hiç uygun değil.

1 Beğeni

Bu televizyonu mu kullanıyorsunuz? EDGE LED’in nasıl aydınlattığını ben de tam anlamadım :thinking:

Evet, bu yüzden konusunu açtım.

Aslında bir çeşit LCD panel türü olan LED TV ler OLED TV lerden farklı. OLED TV en yüksek görüntü kalitesine sahiptir ancak pahalıdır. OLED TV lerde ekran aydınlatması her bir pikseli oluşturan alt piksellerin doğrudan yanmasıyla yani kendi ışığını oluşturmasıyla sağlanır ve çok yüksek kontrast oranına sahiptir çünkü her piksel tamamen zifiri karanlık olabilir, ışık sızması olması mümkün değildir. Bir filmde karanlık bir sahne varsa o kısımdaki OLED pikselleri hiç yanmayacağı için asla ışık vermez ve bu şekilde tamamen karanlık olur. Cep telefonunda OLED ekranlar AMOLED olarak adlandırılır ama aynı tip ekranlardır. Bu ekranlar pahalı olamasının yanında kötü bir durum vardır o da OLED panelde yanma olması. Örneğin 7/24 Kanal D açık olursa paneldeki logo da bulunan mavi dünya simgesini oluşturan OLED piksellerinin ömrü azalacak ve o kısım ekranın diğer kısımlarına göre daha az parlaklığa sahip olacaktır. Aslında ekranın her yerinin ömrü sürekli azalır ancak mavi dünya sabit bir simge olduğundan bir grup pikselde düzenli azalma olur. Başka bir görüntü açıldığında o dünya logosu düzenli aynı tonda azaldığı için belirgenleşir, artık hep orada görünecektir. Kısacası OLED lerin ömrü biraz kısa ve durgun görüntü bulunan seyirlerde kullanıma hiç uygun değildir. Bu yüzden TV ve monitörlerde OLED pek tercih edilmez.

LCD türevi olan LED TV ler ise eskiden OLED lere rakip olamayacak kadar kötü kalitede iken günümüzde fiyatına göre çeşit çeşittir. LED TV deki LED kavramı ekran panelinin aydınlatmasının LED ler ile olduğunu gösterir ancak ekrandaki rengi oluşturan pikseller ile LED aydınlatmasının bir alakası yoktur. Ekran panelinin arkasında ekranın aydınlatmasını sağlayan LED ler vardır ve hep yanar. Yakın geleceğe kadar LED TV lerde arka ışık aydınlatması tek bir şekildeydi ve hep açık olarak çalışıyordu. Işığı kıssanız bile bütün panelin ışığı kısılırdı. Bu kısmı biraz geliştirdiler ve LED aydınlatmasının bölüm ayrı ayrı ışık oranının değişebilir olmasını sağladılar. Bunu iki farklı şekilde yapıyorlar, birisi Edge LED diğeri Direct LED.

Edge LED aydınlatmada aydınlatma LED leri ekranın en alt kenarında yatay sıralı olarak şekilde dizili bulunuyor. Örneğin ekranda hiç bir şey yok ve sadece Kanal D logosu var olsun. Bu durumda Egde LED aydınlatmada sadece en solda bulunan 1-2 aydınlatma LED i yanıyor ve dikey olarak ekranda sadece Kanal D logosunun olduğu dik kısım aydınlanmış oluyor. Ekranın geri kalanındaki aydınlatma LED leri tamamen sönüyor ve diğer kısımlar tamamen kararmış oluyor. Yani ekranın en solu dikey olarak 2/10 kadarı aydınlık geri kalan 8/10 kadarı karanlık oluyor. Ekranda hafif aydınlık kısımlar varsa LED lerin ışık seviyeleri de ona göre hafif artıyor yani doğrudan aydınlatma açık-kapalı şeklinde çalışmıyor.

Direct LED ise aydınlatma hassasiyetini dikey olarak değil de ekranın her bölümüne ayrı ayrı olacak şekilde aydınlatma sağlıyor. Daha fazla LED içerdiğinden daha pahalı. LED ler Edge olanına göre ekranın sadece en altında yatay sıralı olarak dizili değil, bütün panelin arkasında homojen olarak dağıtılmış bir sürü aydınlatma LEDi var. Böylece sadece Kanal D logosunun olduğu yerde LED ler yanıyor, diğer kısımlar karanlık kalıyor. Yüksek kontrast elde edilerek LCD panellerin OLED panel kalitesine yaklaştırılması sağlanıyor.

Şimdi çizdiğim görüntü örneği tam olmasa da (çizdiğim kadar keskin/belirgin değil) aradaki farkları anlamanız açısından bir fikir oluşturabilir. Tam ekran bakarsanız 4 adet örnek göreceksiniz, her resim arasındaki fark var. karanlık bir odada TV açık ve yayında sadece Kanal D logosu var hayâl edin. Görsellerdeki farklılıklardan arka ışık sızmaları temsili olarak anlayabilirsiniz.

1 Beğeni

Aydınlatıcı açıklamanız için teşekkürler. Ancak ortadaki görüntüyü nasıl kenarlar gibi aydınlatabildiği hâlâ pek aklıma yatmadı.

Ayrıca şöyle bir video buldum. Her bir LED bağımsız olarak çalışmasını gösteriyor:

Bir şey değil, farkında olmadan konu açacak kadar yazmışım :smile: LED çok ucuz bir parça ama teknoloji diye çok pahalıya satıyorlar. Bunun aşamaları LED sayısının arttırılması şeklinde ilerler.

Tekrar düzeltme: Edge LED aydınlatmada LED ler sadece ekranın alt kısmında var. Alttaki videoya dikkatli bakınca TV üzerinden ısı kontrolü yaptım ve sadece en alt kenarda aydınlatma LED lerinin olduğunu fiziksel olarak tespit ettim :+1: @Anatolia

1 Beğeni

led teknolojisinden ilk bahsedildiği zamanlar ben görüntünün ledlerle olacağını zannetmiştim ,meğer arka aydınlatma olayıymış :slight_smile:

son teknoloji bir ekranı parçalayıp inceleme imkanım olmadı ama lcd. ve led panel söküp inceledim
başlarda arka aydınlatma olayını ekranın en alt kısmına çok ince floresan ile yapmışlar ,daha sonraları ise aynı yere led yerleştirerek yapmışlar

cep telefonu ekranlarını da inceleme imkanı buldum ,aynı teknolojinin ufaltılmış hali yapılmış
benim inceleme imkanı bulduğum ekranda ledler ekranın üst tarafına konulmuştu ,tüm ekranlar böyle mi tam bilmiyorum

ekranlardan floresan yada led değiştirme yaparken milimi milimine yapılmazsa ışık sızması kaçınılmaz oluyor (bilgisayar ekranlarında)

OLED hariç tüm ekranlarda illaki arkadan aydınlandığından dolayı bir sızma oluyor. LCD lerde bunun tek çözümü şu an için o aydınlatma LED lerini küçültüp çoğaltarak DLED gibi ama daha fazla şekilde yapmak.

Pek çok modelde olan “Garanti dolana kadar düzgün çalışma” bu üründe de başıma geldi. LED aydınlatmada arıza oluşmaya başladı. Şu an izlenebilir bir durumda olsa da bir süre sonra izlenme sorunu oluşturmaya başlayacak.

1 Beğeni

Firmaya durumu iletmeyi deneyin. Müşteri memnuniyeti adına aksiyon alabilirler.

1 Beğeni