LG SM8200PLA NanoCell TV

Evet, bu yüzden konusunu açtım.

Aslında bir çeşit LCD panel türü olan LED TV ler OLED TV lerden farklı. OLED TV en yüksek görüntü kalitesine sahiptir ancak pahalıdır. OLED TV lerde ekran aydınlatması her bir pikseli oluşturan alt piksellerin doğrudan yanmasıyla yani kendi ışığını oluşturmasıyla sağlanır ve çok yüksek kontrast oranına sahiptir çünkü her piksel tamamen zifiri karanlık olabilir, ışık sızması olması mümkün değildir. Bir filmde karanlık bir sahne varsa o kısımdaki OLED pikselleri hiç yanmayacağı için asla ışık vermez ve bu şekilde tamamen karanlık olur. Cep telefonunda OLED ekranlar AMOLED olarak adlandırılır ama aynı tip ekranlardır. Bu ekranlar pahalı olamasının yanında kötü bir durum vardır o da OLED panelde yanma olması. Örneğin 7/24 Kanal D açık olursa paneldeki logo da bulunan mavi dünya simgesini oluşturan OLED piksellerinin ömrü azalacak ve o kısım ekranın diğer kısımlarına göre daha az parlaklığa sahip olacaktır. Aslında ekranın her yerinin ömrü sürekli azalır ancak mavi dünya sabit bir simge olduğundan bir grup pikselde düzenli azalma olur. Başka bir görüntü açıldığında o dünya logosu düzenli aynı tonda azaldığı için belirgenleşir, artık hep orada görünecektir. Kısacası OLED lerin ömrü biraz kısa ve durgun görüntü bulunan seyirlerde kullanıma hiç uygun değildir. Bu yüzden TV ve monitörlerde OLED pek tercih edilmez.

LCD türevi olan LED TV ler ise eskiden OLED lere rakip olamayacak kadar kötü kalitede iken günümüzde fiyatına göre çeşit çeşittir. LED TV deki LED kavramı ekran panelinin aydınlatmasının LED ler ile olduğunu gösterir ancak ekrandaki rengi oluşturan pikseller ile LED aydınlatmasının bir alakası yoktur. Ekran panelinin arkasında ekranın aydınlatmasını sağlayan LED ler vardır ve hep yanar. Yakın geleceğe kadar LED TV lerde arka ışık aydınlatması tek bir şekildeydi ve hep açık olarak çalışıyordu. Işığı kıssanız bile bütün panelin ışığı kısılırdı. Bu kısmı biraz geliştirdiler ve LED aydınlatmasının bölüm ayrı ayrı ışık oranının değişebilir olmasını sağladılar. Bunu iki farklı şekilde yapıyorlar, birisi Edge LED diğeri Direct LED.

Edge LED aydınlatmada aydınlatma LED leri ekranın en alt kenarında yatay sıralı olarak şekilde dizili bulunuyor. Örneğin ekranda hiç bir şey yok ve sadece Kanal D logosu var olsun. Bu durumda Egde LED aydınlatmada sadece en solda bulunan 1-2 aydınlatma LED i yanıyor ve dikey olarak ekranda sadece Kanal D logosunun olduğu dik kısım aydınlanmış oluyor. Ekranın geri kalanındaki aydınlatma LED leri tamamen sönüyor ve diğer kısımlar tamamen kararmış oluyor. Yani ekranın en solu dikey olarak 2/10 kadarı aydınlık geri kalan 8/10 kadarı karanlık oluyor. Ekranda hafif aydınlık kısımlar varsa LED lerin ışık seviyeleri de ona göre hafif artıyor yani doğrudan aydınlatma açık-kapalı şeklinde çalışmıyor.

Direct LED ise aydınlatma hassasiyetini dikey olarak değil de ekranın her bölümüne ayrı ayrı olacak şekilde aydınlatma sağlıyor. Daha fazla LED içerdiğinden daha pahalı. LED ler Edge olanına göre ekranın sadece en altında yatay sıralı olarak dizili değil, bütün panelin arkasında homojen olarak dağıtılmış bir sürü aydınlatma LEDi var. Böylece sadece Kanal D logosunun olduğu yerde LED ler yanıyor, diğer kısımlar karanlık kalıyor. Yüksek kontrast elde edilerek LCD panellerin OLED panel kalitesine yaklaştırılması sağlanıyor.

Şimdi çizdiğim görüntü örneği tam olmasa da (çizdiğim kadar keskin/belirgin değil) aradaki farkları anlamanız açısından bir fikir oluşturabilir. Tam ekran bakarsanız 4 adet örnek göreceksiniz, her resim arasındaki fark var. karanlık bir odada TV açık ve yayında sadece Kanal D logosu var hayâl edin. Görsellerdeki farklılıklardan arka ışık sızmaları temsili olarak anlayabilirsiniz.

1 Beğeni