Koronavirüs Salgını COVID-19 (SARS-CoV-2)

Zihinlerinde yaşlıları günah keçisi ilan edip sorumluluğu üzerlerinden atıyorlar.

Örneğin şu videoda onlarca genç ve orta yaşlı insan görünüyor, ama sorumsuzlar iki yaşlı insanı hedeflerine almışlar, su dolu birkaç torba atıyorlar.

1. Virüsün yayılma olasılığını bu şekilde artırmış oldular.
  2. Zihinlerine yüklenen sorumluluk duygusundan bunu günah keçilerine yükleyerek kurtulmuş ve hafiflemiş oldular, bu nedenle daha sorumsuzca hareket edip yine virüsün yayılma olasılığını artırmış oldular.

Buna benzer birkaç video daha gördüm. Birçok alanda olduğu gibi yine toplumumuz olayın esasını kaçırıyor ve kendilerini bir suçlu ilan ederek rahatlatıyor maalesef.

gençler böyle davranıyor tamam da ,devlet niye daha açıklayıcı uyarılar yapmıyor ?
tüm yayınlarda sürekli yaşlılar hakkında uyarılar yapılıyor ve bu şekilde çok yanlış algılar oluşuyor

yani illa birkaç gencin ölmesi mi gerekiyor ,durumun vahametinin anlaşılması için ?

diğer konu ise bizim insanımızın zorlama olmadan ,asla kendisinin tedbirli davranmayacağı gerçeği

eğer sokağa çıkma yasağı herkes için ilan edilmezse ve çok katı uygulama yapılmazsa süreç daha da uzayacak gibi geliyor ,aylarca çile çekileceğine 15-20 gün sokağa çıkma yasağı uygulansa daha etkili olmaz mı ?

Olimpiyatlar bir yıl ertelendi.

ilk başlarda maske takın ,eldiven kullanın deniliyordu ama şimdi ise hastalar dışında bunları sakın kullanmayın denmeye başlandı

aynı şekilde kolonya ve jel kullanmak çok faydalı denildi ama şimdi bunların virüs karşısında hiç etkisi olmadığı söylenmeye başlandı

biz daha virüs nedir ,bakteri nedir onu bile öğrenmemişiz

gerçi millet olarak bela başımıza gelmeden öğrenme gibi bir huyumuz olmadığı bilinen bir gerçek
hatta bela bitince hemen unutma konusunda da üstümüze yoktur

daha da kötüsü bir şeyi anlamadan dinlemeden çılgınca davranışlar sergileme huyumuz
misal yaşlılar sokağa çıkmasın olayını ,gördüğü yaşlıya düşmanca davranmak gibi algılama durumu

bugün mecburen alışveriş için a-101 e eşimle birlikte gittik ,çalışanlar sanki bize potansiyel suçlu gibi baktıklarını hissettik ,ki biz daha 60 yaşımızı dahi doldurmadık ama artık 50 yaş üzerine dahi anormal bir bakış açısı geliştiği anlaşılıyor

bütün bunlar halkın yeterince bilinçlendirilmediğini ,hatta yanlış algılara sebebiyet verildiğini gösteriyor

https://twitter.com/ceteraetcetera/status/1242509040158212097

Bunlar çok iyi düşünülmüş.

yaşlıları cahil olmakla suçlayan gençlerin hala bu virüsü yaşlılar bulaştırıyor zannetmesi ibretlik değil mi ?

ben yaşı ne olursa olsun aylak aylak gezilmesini hiç sevmem ve özellikle çoğu yaşlının gereksiz yere toplu taşıma araçlarını işgal ettiği gibi konularda yorumlarım olmuştur ama bu kadar bilgisizliği aklım almıyor

ya arkadaş robot gibi bir nesil mi oluştu ,birisi çıkıyor yaşlılar için olumsuz bir şeyler söylüyor ,diğerleri düşünme gereği dahi duymadan saçmalamaya başlıyor

hala bilmeyenler olduğu anlaşıldığı için tekrarlayalım o zaman ;
65 yaş üstü insanların sokağa çıkma yasağı virüs bulaştırdıkları için değil ,aksine onlara virüs bulaşırsa başka hastalıkları nedeniyle ölüm risklerinin çok daha fazla olması nedeni iledir

yani asıl amaç onları mümkün olduğunca başkalarından tecrit edip ölüm risklerini azaltmaktır

lakin bu önlemde çok fazla bir değer taşımıyor ,çünkü genç yakınları sokaklarda orada burada gezerken virüsü eve getirip bulaştırma ihtimali hiç az değil

şu ortamda dışarı çıkmamaları doğru olandır ama çıktı diye linç etmekte doğru değil
uygun lisan ile uyarıp ,gerekirse yetkililere haber verilmeli ama bunlara potansiyel katil gibi davranmak akla zarar

kimse kendini muaf gibi görmesin ,bu hastalık büyük küçük ayırt etmiyor ,tek fark vücut direnci zayıf olanlar için ölüm riskinin çok fazla olması

ne yani bütün gençlerin vücut direnci süper mi ,gençler içinde ciğeri ,kalbi ,böbreği vs. problemli olanı yok mu ?

yaşlımız bir alem ,gencimiz başka bir alem

ya bilen birisi lütfen açıklasın kolonya virüsü engelliyor mu ,diğer türlü boşuna döküp durmayalım :slight_smile:

bazıları abartmış ve elleri falan harap olmuş

evdeyken sürekli el yıkamak ya da kolonya ile dezenfekte etmek çok mantıklı değil

dışarıdan geldikten sonra olabildiğince hiçbir yere değmeden elleri temizlemek lazım sonrasında varsa temas edilen noktalar da temizlenmeli

kolonya %80 alkol oranındaysa etkili oluyor, %60 ve üzeri oran öneriliyor alkol içeren dezenfektanlar için

bazı uzmanlar kolonyanın hiç faydası olmadığını anlatmıştı (bu virüs için), o nedenle araştırıyorum ama tam bir sonuca ulaşamadım

internetten alın deniliyor ama bu defa da gelen kargoyu ellerken içim ürperiyor :)
kolonya püskürtsek işe yarar mı acaba ? (açmadan önce)

kimi diyor rüzgar varsa uzak mesafelere ulaşabilir vs.vs.
bunu duyunca fırtına aklıma geldi ,peki fırtınalı bir havada acaba çok uzak mesafelere ulaşabiliyor mu ?

eğer böyleyse durum çok daha sakat olur
gerçi her kafadan ses geliyor ve artık kime inansak bilemiyoruz
kelle paça ye diyen mi dersin ,meyve sebze tüketin diyen mi vs. :)

Alkol iyi bir temizleyici olarak bilinir malum, dolayısıyla kolonyanın da temizleyici etkisi yok diyemeyiz. Tabi koku maksatlı süs kolonyalar değil gerçek %80 alkollü kolonya kullanmak lazım.

evet, gelen kargoyu kolonya ile dezenfekte edebilirsin, dokunduktan sonra ellerini de hiçbir yere sürmeden güzel temizlersen riski oldukça azaltmış olursun

havada kalma bilgisi rüzgar v.s. net şeyler değil sanırım henüz

kolonyanın hiç faydası olmadığını söyleyenler muhtemelen ot çöp bitki kelle paça da diyordur :smiley:

kolonya işi iyiymiş o zaman ama bilirsiniz bizde her şeyin mutlaka üçkağıt işi olur , umarım satılanlar cidden % 80 alkol içeriyordur

diğer konu ise sürekli söylediğim durum maalesef olmuş , 33 yaşında bir kadın ülkemizde bu virüs nedeniyle vefat etmiş

yani gençlerde dikkat etmeli

Bazı doktorlar hemen yere çöker diyor, bazıları havada kalır diyor. Havada kalması bana çok mantıklı gelmedi. O zaman çok daha hızlı yayılırdı.

1 Beğeni

https://twitter.com/CoronaTurkey/status/1244244253888458753

https://twitter.com/uyanhadi_/status/1245404875531456521

https://twitter.com/haskologlu/status/1245395627267284994

https://teknoseyir.com/durum/1236940

arkadaş ta başta söyledik 65 yaş üzeri sadece virüs bulaştırıyor gibi algı oluşturmanın yanlışlığından
bakın şimdi ise 20 yaş ve altı için sokağa çıkma yasağı geldi

sadece 65 yaş üzeri deyince sanki diğerleri için hiç tehlike yokmuş gibi davranıldı ,özellikle gençler hopladı zıpladı ,spor yaptı ama virüsü eve getirip yaşlılara bulaştırma riski olacağını düşünemedi

gerçi bazı 65 yaş üzeri insanlarda umursamadı ,geçen gün bir alışveriş yerinde 2 kişi gördüm ,birisi kadın diğeri erkek ,emin olun 70 yaşından dahi fazladır yaşları

bizim insanımızı zorlamazsan asla kendiliğinden tam tedbir almaz ,misal karşı komşum eski yaşantısını aynen sürdürüyor ,adam işi gereği hiç durmuyor ,kadın sabah çıkıyor akşama kadar gezip tozuyor ,çocukları desen oda akşam olunca ancak eve geliyor

ha şimdi o çocuk dışarı çıkamayacak 20 yaşından küçük çünkü ama yasak geldiği için tabi

diğer konu ise bu şartlarda güvenlik güçlerinin sıkıntısının daha da artacağı ortada ,yaşlılarla uğraştıklarını basından ibretle izliyorduk ,şimdi birde gençlerle uğraşacaklar ,çünkü yasak demek yetmiyor gençlerden de bazıları yasağı delmeye çalışacaktır

bakın kendimden örnek vereyim ;
80 yılında asker darbe yaptı ben o zamanlar lise 3 e geçmiştim ,sürekli anons ediliyor sokağa çıkma yasağı getirildiği ,uymayanlar için askerin vur yetkisinin olduğuna dair

bu şartlarda dahi ben bir gün 500 metre ilerideki akrabamın yanına gittim ,her yerde asker vardı onları kollayıp göremeyeceği durum oluştuğunda geçtim ,gidip geldim :slight_smile:

akıl alacak gibi değil değil mi ?
asker beni vursa kimse gık diyemezdi ama nasıl bir genlere sahipsek bu kadar tehlikeli bir şeyi dahi yapmaktan çekinmiyoruz ?

belli saatlerde ekmek arabası gelirdi ,biz bahçenin dışına biraz çıkıp öyle alırdık ,aynı şekilde sebze ,meyve satıcısı gelirdi ,bu şekilde bir müddet yaşadık

şimdi iddia ediyorum herkes için sokağa çıkma yasağı gelse dahi birileri mutlaka sokağa çıkmaya çalışacaktır

başka bir konu daha aklıma geldi ,apartmanda 2 dairede yaşayan 65 üstü insanlar var ve alışverişlerini yapacak kimse yok ,bu nedenle haftada bir (bizde mümkün olduğunca sokağa çıkmamaya çalışıyoruz) alışverişe çıkarken soruyoruz bir isteğiniz var mı diye ?

abbooovv inanın sorduğuna pişman ederler :slight_smile:
hep özellikli ve bulunması çok zor şeyleri istiyorlar ,yahu diyorum biz en yakın yerden çok ihtiyacımız olanları kısa sürede alıp eve kaçıyoruz ,bunların istediklerini bulmak için şehri dört dönmemiz gerekir :)

ne diyelim inşallah çok daha kötü durumlar olmadan şu işi bir atlatsak daha ne isteyelim ?
bu durum şunu da gösterdi ,insanlar sokağa çıkıp aylak aylak gezmeye alışmış
diyeceksiniz ne var bunda ?

çok şey var kardeşim
her insan için bu dünyada yapacak yararlı işler vardır ama görüldüğü üzere aylak aylak gezmek çok normal olmuş