2020 Laneti

2020 ye girdiğimiz den beri bir çok yerel ve küresel sıkıntılarla karşılaşıyoruz bu konuda ise bunları derleyip tartışıyacağız.

  • 6 milyondan fazla hektar alanın yandığı, milyonlarca hayvanın yaşamını yitirdiği Avustralya’daki yangınların ardından bölge sel felaketi, kum fırtınası ve ceviz büyüklüğünde doluyla karşılaştı.
  • Çin’in Wuhan kentinde tanımlanamayan virüs dünya çapında paniğe yol açtı. Bulaştığı kişilerde akciğer rahatsızlıklarına yol açan ve şimdiden dört farklı ülkeye de yayılmış durumda olan virüs sebebiyle çok sayıda insan hayatını kaybetti.


Kaynak: https://gisanddata.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/bda7594740fd40299423467b48e9ecf6

  • İran’da Ukrayna Havayollarına ait Boeing 737 tipi yolcu uçağı kalkışından kısa süre sonra düştü. 167 yolcu ve 9 mürettebatın bulunduğu uçaktan sağ kurtulan olmadı.
  • İran - ABD arasında savaş gerilimi yaşandı. Pentagon, Bağdat’taki Uluslararası Havalimanı’nda Haşd-i Şabi komutanlarını hedef alan saldırıda İran Kudüs Güçleri Komutanı Kasım Süleymani ve Haşd-i Şabi komutanı Ebu Mehdi el Mühendis’in öldürüldü.

Merkez üssü Elazığ’ın Sivrice ilçesi olan ve çevre illeri de etkileyen 6.5 büyüklüğünde bir deprem

Ve diğer bir çok ilde irili ufaklı bir çok deprem

bu konuya yeni olan veya eksik diğer olayları eklemeye devam edebiliriz

2019 yılı başında peş peşe birçok ünlünün vefat haberini almıştık. O zaman da benzer şeyler söylenmişti. 2018 yılı sonlarında “Bit artık! Bi sal bizi artık!” şeklinde isyanlar görüyorduk.

Abartıldığını düşünüyorum. Bu yıla özel bir lanet değil bu. Böyle şeyler her zaman dünyanın her yerinde oluyor. Yıllardır yaşanan şeyler sanki ilk defa bu yıl olmuş gibi abartılarak “2020 Laneti” denmesini doğru bulmuyorum :thinking:

Küresel ısınma nedeniyle zaten dünyanın dengesi değişiyor. Deprem ve yangın gibi şeylerin hızlanması, sıklaşması, artması bana garip gelmiyor. Dünya bir şekilde durumu idare etmeye çalışıyor gibi.

  • Yangınlar 2019’da başladı.
  • Coronavirus 2019’da, ikinci yarısında ortaya çıktı hatta ismi bile 2019-nCOV
  • Eylül 2019’da Marmara’da 5.8 büyüklüğünde deprem oldu. Yıkıma neden olmadı ancak hasar bıraktı ve korkuttu.
  • İran, Irak, Suriye v.s. bölgede gerilimsiz bir gün yok zaten. Sınırlarımız birçok kez “yanlışlıkla” ihlal ve taciz edildi. Amerikan ya da Rus üsleri zaman zaman “yanlışlıkla” vuruluyordu. Ukrayna uçağı da yine onlar gibi “yanlışlıkla” vuruldu.
1 Beğeni

o zaman 2021 laneti için bir rezerve yapmak lazım :slight_smile: ama ünlü ölümlerini şahsen ben bu listeye tabi tutmazdım

1 Beğeni

https://twitter.com/aemir00/status/1225109151833042947?s=19

https://twitter.com/renemliD/status/1225084132885237760?s=19

https://twitter.com/CeyilOzmen/status/1225108011686993920

ona gelen bir yorum :slight_smile:

sadece Türkiye için geçerli değil ama bu kötü durumdan kastımız dünya genelinde de sorunlar oluyor. Sadece yerel olaylardan daha fazla ve hızlı haberimiz oluyor.

Her sene beğeni toplamak için aynı muhabbet yapılıyor. 1915’te Çanakkale’ye çocuklarını gönderenler, 1940’larda Berlin’de yaşayanlar, 1980 darbesini görenler, 2001 ekonomik krizini görenler, 11 Eylül’e tanık olan ABD’liler de o yılların lanetli olduğunu düşünmüştür. Bütün kötü olaylar onları buluyordur :slightly_smiling_face: Dünya hiçbir zaman huzurlu bir yer olmadı.

1 Beğeni

iran -abd. arasında olanlar için bunlar söylenemez ,çünkü bu tür durumlar her zaman yaşanıyor
misal ırak savaşlarında milyonlar öldü ,yakın tarihlerde ise suriye de çok sayıda ölüm oldu
geçmiş zamanlarda ise misal afganistan önce sovyetler tarafından ,daha sonra ise abd. tarafından yerle bir edildi

hele ki dünya savaşları zamanı için ne denilir o zaman ?

yalova depremi ,van depremi gibi eski zamanlarda tonla deprem yaşandı ,ki günümüz teknolojileri için artık çoğu ülke 7 derece altında olan depremleri pek önemsemiyor

2020 için küresel bela olarak sadece corona virüsü örnek olabilir ama bu bile zamanında avrupa da olan veba salgınının yanında hiç kalır

o nedenle her olumsuzlukta fazlaca karamsar olmamak gerekir ,dünya böyle bir yer işte :slight_smile:

corona virüsünü okunduğu gibi yazmışım ,düzelteyim de millet gülmesin :slight_smile:

3 Beğeni

Lanetler hız kesmeden devam ediyor. Lübnan/Beyrut patlama olayı da bu lanetlere eklenebilir.

1 Beğeni