Evrim gerçekse şimdiki maymunlar neden insan olmuyor?

Şimdi biraz klişe gibi olacak ama ben gerçekten anlamıyorum.

Evrim var deniyor. Evrimin olmadığını kanıtlayanlar da var, olduğunu kanıtlayanlar da var.

Ama benim kafama gerçekten takılıyor. Ben bu konuyu anlamıyorum. Evrim gerçekse şimdiki maymunlar nasıl insan olmuyor?

Şimdi şu şempanzeye bakıyorum. Evet aynı insan gibi görünüyor ama insanların bundan geldiğini düşününce beni bi gülme alıyor :stuck_out_tongue: Çok saçma diil mi sizce de? Böyle bi teori nasıl bilimsel olabilir ki?

1 Beğeni

Uzun soluklu bir cevap istersen “SAPİENS” kitabını oku ama şimdilik bir cevap istiyorsun kısaca söylüyorum biz maymun değiliz maymunlar çok uzaktan bir ortak noktamız var “dıdısının dıdısı” misali

Ama bu çok saçma. Evrim teorisi bizim maymun olduğumuzu söyler. Hepimiz maymundan geldiysek neden maymun var? Neden bunlar da insan olmamış? Olması gerekmez miydi?

Maymunu unut kaç bin yıl once ortak atamız varmış bunlar maymun değiliz biz maymun farklı bir ırk bunu Google’dan çok rahat öğrenebilirsin

1 Beğeni

Tüm canlılar zaman içinde evrim geçiriyor bunun farklı farklı teorileri var maymun bunlardan sadece bir tanesi evrim bir gerçek ama içindeki bazı teorilerin bir kısmı kanıtlanırken bazıları ise çürüyüp gitti. Henüz çürütülemeyen ama kesin şekilde de kanıtlanamayan kısımlar da var.

İnsan, primatlar takımının insansılar üst familyasına dahil olan büyük insansı maymunlar familyasından bir türdür ve bilimsel olarak “homo sapiens sapiens” şeklinde adlandırılır.

Bayağı şempanze, primatlar takımının insansılar üst familyasına dahil olan büyük insansı maymunlar familyasından bir türdür ve bilimsel olarak “pan troglodytes” şeklinde adlandırılır.

Vervet maymunu, primatlar takımının kuyruklu eski dünya maymunları üst familyasına dahil olan köpeksi maymunlar familyasından bir türdür ve bilimsel olarak “chlorocebus pygerythrus” şeklinde adlandırılır.

Üstte saydığım canlıların tümü memeliler sınıfına aittir. Bu sınıf ise kordalılar şubesindedir. Bu şubenin ait olduğu alem, hayvanlar alemi olarak adlandırılır.

Evrimsel süreci bir ağaç analojisiyle düşünebiliriz. İnsanlar, şempanzeler, vervet maymunları, goriller, orangutanlar ve diğer primatlar bu ağacın farklı dallarıdır. Bunlar, bu sürecin farklı “varış noktalarıdır” (süreç devam edecek ve bu noktalar artacaktır). “Şimdiki maymunlar neden insan olmuyor?” sorusu, “D100 karayolunu kullanarak vardığımız Bağcılar, neden Tuzla olmuyor?” sorusuyla benzerdir.

Yani öncelikle taksonomi nedir, onu öğrenmek lazım.

2 Beğeni

Şimdiki topraklar neden insan olmuyor?

Evrim teorisi bizim maymun geldiğimizi söylemiyor mu? Ben mi yanlış biliyorum? Evrimin en büyük anlaşılmazlığı bu bence. Bakıyorum bi sürü gelişmemiş maymun var ama hiçbirisi insan olmuyor. Kaç sene geçti hep maymunlar.

Arkadaşım… Toprak şimdi neden insan olsun? Sen şimdiki ışıklar neden cin olmuyor da dersin şimdi. Evrim teorisi bunu açıklayamıyor işte… Anlamıyorum bunu ben.

Sen gerekli araştırmaları yaptığına emin misin? Ufak bir araştırma YouTube’da bile bulabilirsin cevapları “Evrim Ağacı” kanalını öneririm.

1 Beğeni

Zaten gerekli araştırmaları yaptığım için bu soruyu soruyorum. Buna bi anlam yükleyemiyorum. Evrim sudan geldiğimizi de söylüyor. Şimdiki balıklar niye var o zaman?

en sıkıcı konulardan birisi oldu bu ve kimse bildiğinden şaşmadığına göre tartışmanın bir anlamı kalmadı

inançlılar için bu tür bir evrim yoktur ,olamaz
inançsızlar istediği gibi düşünebilir

ispat derseniz sadece kafadan bir şeyler söylenebilir ,hiç kimse milyarlar yıl önce olmuş bir şeyi bilemez ,bildiğini söyleyen uyduruyordur (bu kadar yıl öncesini ölçebilecek bir cihaz dünyada yoktur)

Bir şeyleri öğrenmek istiyorsanız doğru şekilde soruyu sorabilmelisiniz çünkü yanlış şekilde sorulmuş soruların cevapları hem düzgün olmaz hem öğrenilmek için sorulmuş olmaz. Soruyu sormadan önce de şu düşünce şeklini benimsemelisiniz. “Ağaçlar var olduğu için yağmur yağmıyor, yağmur yağdığı için ağaçlar var”.

Evrim bize canlılar sudan gelir demiyor, hiç araştırma yapmamışsınız.
Evrimin mekanizması bir bilince sahip değildir, sadece basit bir şekilde devam eder. Nesiller boyunca sürekli değişim olur ve bu genetik değişimler sonucu canlı hayatta kaldıkça ve neslini devam ettirebildiği sürece o canlının nesli değişe değişe aksi bir duruma kadar sürdürülmeye devam eder. Sistem bu kadar basittir ve sürekli gerçekleşir. bunun olmasını sağlayan bir kontrol mekanizması da yoktur.

3 Beğeni

Ancak kesin olan bir şey var o da mükemmel bir yapıya sahip olmamamız. Özellikle günümüzden örnek verecek olursak en önemli hayati durumlardan birisi olan en verimli yaşlarda çok yüksek oranda yaşanan apandisit sorunu. Cerrahi müdahale ile düzeltilmese pek çok nesil olmayacaktı. Bu sorununun bu şekilde düzeltilmesi DNA da sürekli bu sorununun bulunmasına neden oluyor bir de anlamak isteyene yaratılmadığını ispatlıyor.

2 Beğeni

apandisit her yaşta problem çıkartabilen bir sorun ,o nedenle sadece en verimli yaşlarda oluyor denilemez

eğer dediğiniz gibi olsa herkeste sorun çıkartması gerekirdi (dna da olan bir sorun olsa)
misal benim sülalemde sadece annemde apandisit sorunu olmuştu ve ameliyat olmuştu (çok uzun yıllar önce)

sülale derken şöyle kafamda tahmini bir rakam bulayım dersem ,asgari 100 kişi veya daha fazla kişi diyelim

benzer bir durum bademcik olayında görülüyor ve bunu da düşündüğümde aynı oranda görülüyor

bu tür durumların yaratılmama ile hiç ilgisi yok ,ki zaten sıfır hatalı bir dünya veya insan olsa sınav olmazdı

ben gençliğimde hep düşünürdüm ,misal karaböcek niye yaratılmış ,hiç gereği olmayan bir yaratık derdim ama sonraları her canlının bir görevi olduğunu öğrendikten sonra ,hayatın anlamı değişti (benim için)

şimdilerde ise misal kalp hastalıklarının soydan gelmesini bir türlü tam çözemedim :slight_smile:
babam 53 yaşında kalp krizinden vefat ettikten sonra ,ileride mutlaka sizinde kalp probleminiz çıkar demişlerdi ,şimdi abimde ve bende cidden çıktı

işin ilginci abim sağlığına çok dikkat eden birisi ,ben ise hiç dikkat etmedim desem yeridir
gel de anla :slight_smile:

kalp problemi genlerle nasıl geçiyor ,nerede ne oluyor da babadan oğula devam edebiliyor ?
hiç çözemediğim bir durum bu

peki o zaman soruyu değiştirelim :slight_smile:

peki o zaman binlerce yıldır maymunlar niye hiç değişmiyor ?
dünyanın kendisi bile zaman içinde değiştiği halde ,neden binlerce yıldır maymunlar aynı maymun ?

Değişiyor :slight_smile:

Bin yıl, on bin yıl gibi kısa zaman dilimleri için büyük değişimler memeliler için beklenemez ama ufak değişiklikler elbette var. Örneğin insanların vücutları ve beyinleri 100 bin yıl öncesine göre daha ufak. Bu değişim özellikle son 10 bin yılda daha hissedilebilir oluyor. Kısa zaman dilimini kapsayan bu küçük değişimlere “mikro evrim” deniyor.

Bonobo ve şempanzelerin evrimini de ele alabiliriz. Bu iki tür, yaklaşık 2 milyon yıl önce Kongo Nehri’nin oluşumu ile ortak atalarının “halklarının” iki farklı bölgede yaşamaya mecbur kalması sonucu ayrışıyorlar. Nehrin güneyindekiler bonoboya evrimleşirken kuzeyindekiler ise şempanzeye evrimleşiyor. İki farklı tür olarak tanımlanmalarına yetecek kadar “dönüşüm” yaklaşık 1.5 milyon yıl öncesine dayanıyor.

Bonobolar ve şempanzeler hem görünüş hem de davranış olarak değişikler. Bonobolar, sorunlarını uzlaşmacılıkla (hatta, burası çok acayip – yasal uyarı :slight_smile:: “grup seks” ile) çözerken şempanzeler çok kavgacılar, sorunlarını “linç” ile çözüyorlar, öyle ki farklı bir grubun erkek üyesi kendi aralarına yanlışlıkla bile olsa karışmışsa onu paramparça ediyorlar.

Afrika filleri (loxodonta) ve Asya filleri (elephas) arasındaki farklılaşma da benzer bir işleyişle alakalı. Bu noktada daha keskin bir ayrım var: İkisi farklı “cinsler”.

Afrika fillerinin de yaşayan iki türü var, bunlar: Afrika savan fili (loxodonta africana) ve Afrika orman fili (loxodonta cyclotis)

Bize göre kısa olan bir zaman diliminde büyük değişimler ve evrimler geçiren canlılar ise mikroorganizmalar.

Şu önemli noktayı da eklemek gerek: Evrim ile büyük değişimler yaşamak bir canlı türü için şart değildir. Önemli olan, o canlının çevre koşullarına adapte bir şekilde yaşayıp türünü devam ettirerek hayatta kalmaya devam edebilmesidir. Eğer hiçbir özellik seçilimle yok olmuyorsa veya küçük farklı özellikleri olan bireyler bilhassa hayatta kalıp diğerleri yok olmuyorsa, çok az değişim ile bir tür milyonlarca yıl varlığını devam ettirebilir. Örneğin at nalı yengeçleri yaklaşık 445 milyon yıldır varlar.

gösterdiğin resimlerde ben öyle büyük bir değişim görmüyorum :slight_smile:

kısa-uzun ,kilolu-zayıf gibi etkenler her zaman vardır ve işine gelene evrim vardır deyip ,gelmediğinde her canlı türü için evrim şart değildir diyen bilim adamlarını ise hiç anlamıyorum ?

çünkü böyle bir şeyin olması asla mümkün olamaz ,eğer evrim varsa milyarlarca yıl içinde mutlaka her canlı için büyük değişimler görülmeli

misal karıncalar milyarlarca yıl önce nasıldı ?

yanlış anlaşılma olmasın tabiki dünya sürekli bir değişim içinde ,bunu yaşarken dahi görüyoruz ama başka bir canlının akrabası gibi iddia edilmesi bana çok yapmacık bir düşünce gibi geliyor

bu konu hakkında dh.de defalarca yazdım ve burada da yazmak zorundayım ,çünkü aynı konuyu tekrar konuşuyoruz ;

peki bu canlıların baştan beri böyle olmadığını ,gösterilen bazı iskeletlerin nesli tükenmiş yaratıklara ait olmadığını ,yada gen bozukluğu olan bazı canlılar olmadığının delili var mı ?

doğada binlerce canlı yaşıyor ve bazıları başka bir canlıya benziyor diye illa aynı soydan olması şart mı ?

peki devekuşunun ilk yıllarda nasıl olduğuna dair bir delil var mı ?
yada bal arısının yıllar önceki haline delil olabilecek bir fosil vs.

tekrar söyleyeyim ,canlılar hiç değişmez demiyorum ,ki bunu söyleyen zaten normal olamaz
aksine sürekli bir değişim ,gelişim yaşanıyor ama birbirine benziyor diye aynı soy ,akraba diye kesin ifadeler nasıl söylenebiliyor ?

günümüzde gen bozukluğu ile doğmuş bir sürü canlıya rastlıyoruz ,peki binlerce yıl sonra birileri kazılarda bunları bulsa acaba ,bir canlının evrimini anlatmaya kalkar mıydı ?

bence evrim diyerek delil olarak göstereceği kesindir ve buna bilim diyeceği de kesindir

İtiraz mekanizman açık ve yazdığım 3 satır cümleden kelimeleri seçiyorsun. İlk önce itiraz mekanizmanı kapatıp daha net bir şekilde okumanı rica ediyorum. Burada senin için verdiğim cevaplar seni herhangi bir yere yöneltmek için değil, sadece bildiğim gerçekleri seriyorum.

Apadisit her yaşta oluyor ancak orada ben bilimsel bir istatistik vererek sana en çok verimli çağlarda yaşandığını belirttim. O cümleyi okuduğunda şunu anlaman gerekiyor “apandisit rahatsızlığı en çok genç yaşlarda oluyor” senin itiraz mekanizman ise seni “apandisit” sadece genç yaşta olur başka yaşta olmaz olarak anlamana neden oluyor.

Başın sağ olsun, kalp rahatsızlığı ileride olduğundan dolayı sen çiftleşmiş ve bu sıkıntıyı ileri nesline aktarmış oluyorsun. Daha netleştirmek gerekirse o rahatsızlık olan genle doğduğun için çocuğunda o genle doğuyor, senin o genle doğmaman gerekiyor. Bu yüzden bu rahatsızlık sürekli soyunda devam edecek. Evrimin bir değişim anlatımıdır, bir akla ve bilinçli bir duruma sahip bir değişim değildir. Sen bu rahatsızlıklarla üreyebildiğin için bu şekilde devam eder. İleride bilim adamları bu rahatsızlığı meydana getiren genler ile ilgili değişim yapabildiklerinde döllenme aşamasına müdahale ederek sorunu kalıcı olarak düzeltebilirler ancak evrimsel olarak doğada kendiliğinden bu düzelmez.

Maymunlar neden insan olmuyor gibi bir soru en büyük hatalı sorulardan biri. Maymun neye diyoruz ilk önce buna net bir açıklama gerekir ama bütün bunlara gerek olmadan zaten bu soruna basit bir cevap vermek gerekirse 3 cümle önce yazdığım şeyleri tekrar okuman yeterli. Bunun dışında bir canlının hangi zaman aralığında nasıl bir değişime sahip olacağını bilemeyiz, sadece hayatta kalıp soyunu devam ettirenlerin değişimlerle beraber devam ettirdiğini biliyoruz. Maymun derken zaman dilimindeki hangi kısmı kast etmiş olursan ol sıfırdan o hale gelmesi zaten en büyük değişimi sana gösteriyor. Kısa zaman süreçlerindeki değişimi bizim görmemiz imkansız çünkü canlı çok büyük sayıda bilgi içeren genlere sahip. Gözle gözlemleyebileceğin canlılar daha az genetik bilgiye sahip olanlardır. Mesala bakteri ve virüslerin değişimini mikroskobik ortamda gözlemeyebilirsin. Genetik değişimin çok hızlı olması için DNA ikileşmesine sahip olmaması gerekir. Buna günümüzde en güzel örnek herkesin odak noktası olan Koronavirüs tür. RNA virüsü olduğu için sürekli değişir ve ilaç bulsanız bile bir süre sonra ilaç etki etmez çünkü virüsün genetiği değişti, tükenmediği sürece farklı RNA lı türevleri olacak ve çözümler etkisiz olabilecektir. Tekrar yazıyorum bunu genetik değişimi virüs bilinçli olarak yapmıyor, sadece o (çözümlerin etki etmediği) genlere sahip olduğu için soyu devam ediyor. Şimdi bilimsel olarak bu bilgileri kullanıyoruz ve o kadar araştırmalar yapılıyor, ilaçlar yapılıyor ve doğduğumuzdan beri bu ilaçları kullanıyoruz bunun dışında gündelik hayatta da haberlerde denk geliyorsun ve su soruyu yazıyorsun “Maymunlar neden değişmiyor” bunlar çok büyük mantık çelişkisi. Değişiyor, her şey değişiyor ama değişim hızı farklı, sorunu cevabı bu. Sen sanıyorsun ki maymunun yavrusunda kuyruk olmayacak, öyle değişim olmuyor maalesef. Öyle olması ancak bozuk DNA dan kaynaklanır. O kuyruk için ne kadar gen var ve bu genlerim hepsinin bir kerede yok olması gibi çok uç bir düşünce olamaz.

Tekrar en başa dönüp hatırlatayım “bir şeyleri öğrenmek istiyorsanız doğru şekilde soruyu sorabilmelisiniz”
Değişmediğine eminsen iki şeyi kıyaslayıp evet değişmemiş demen gerekiyor. Bu bilimsel iddia için hangi zaman aralığında hangi iki canlıdan genetik örneği aldığını yazarsan sorun doğru olur ve daha iyi cevap verilir. Mesela soruna doğru bir örnek vereyim. 2000 yıl önceki X in genetik bilgisi şu, günümüzdeki X in torununun genetik bilgisi şu, bakın değişmemiş. Peki evrim var ise o zaman binlerce yıldır maymunlar niye hiç değişmiyor diye sorabilirsin. Şimdi bu soruyu benzer bir şekilde sormanı rica ediyorum çünkü çok büyük bir iddia ve seninle bütün bilim dünyasını sarsarız.

bir sürü şey yazmıştım ama vazgeçtim ,çünkü bu konu beni sinir ediyor
kim neye inanıyorsa inansın bana ne ?