TÜRKSAT KABLONET VE KEENETIC MARKASI ÖRNEĞİNDE
KÖPRÜ MODUNDA İNTERNET KULLANIM REHBERİ
Bir an önce ne yapmanız gerektiği ile ilgili adımları okumak istemeniz gayet doğal. Ama önce parasını vererek kullandığımız internetin nasıl çalıştığına ve sorunun nerelerden kaynaklandığına dair biraz fikir sahibi olalım :)
Türksat KabloNet ya da önceki ismiyle Uydunet, ülkemizde vaadettiği indirme ve yükleme hızlarını teorik olarak %100’e yakın bir başarıyla sunan fakat verdiği Netmaster modemlerin sorunlu Wi-Fi özelliği ve DOCSIS 3.0 teknolojisinin getisi olan fazla ping/gecikme değerleri yüzünden son kullanıcı tarafında sıkıntılar yaşanan bir İnternet Servis Sağlayıcısıdır.
Kullandığı Kablo İnternet (Cable Internet) teknolojisiyle altyapısının bulunduğu evlerde dairelere hem internet hem televizyon yayınını tek bir ana anten kablosu ile gönderebilmektedir. Koaksiyel kablo teknolojisinin ülkemizde kullanınan sürümü DOCSIS 3.0 olmakla birlikte günümüzde DOCSIS 3.1 – 3.2 – 4.0 gibi 10GBPS hızına kadar destekli yeni ve daha sorunsuz DOCSIS sürümleri dünyanın çeşitli yerlerinde kullanıma açıktır. Yani her ne kadar kısa süre önce keşfedilmiş bir teknoloji olsa da ülkemizde eski bir sürümünü kullanmaktayız.
Günümüzde Türksat KabloNet yeni yapılmış büyük sitelerde eğer konum olarak kendi fiber omurgasına yakınlık varsa HFC (Hibrit Fiber Koaksiyel) yerine FTTH (Daireye Kadar Fiber İnternet) ile GPON sistemine geçiş yaptı. Bu Koaksiyel internetin ping ve bağlantı sorunlarını ortadan kaldırsa da Türksat FTTB (Binaya Kadar Fiber) altyapısı olan müşterilerini dahi bu yeni sisteme güncellemediği için hâlen ülkemizde KabloNet kullanıcılarının çok büyük çoğunluğu bu sıkıntıları çekmeye devam etmekte.
HFC açısından diğer fiber türleri ile benzerlik göstermekte. Binaya kadar fiber, binadan dairelere koaksiyel dönüşüm, yahut mahalleye kadar fiber, binaya kadar xDSL mantığı ile bakır, sonra tekrar koaksiyel dönüşüm gibi coğrafi imkanlara göre seçenekleri ISS açısından mevcut. Hibrit kelimesi de bu sebepten kullanılıyor zaten.
Dünyada DOCSIS 3.0 modem alternatifi az, ülkemizde ise neredeyse sadece “Netmaster” markası hizmet vermekte. Müşteri Hizmetleri bu konuda çok bilgi sahibi olmasa da biraz zorlayarak, yurtdışından oldukça yüklü fiyatlara alabileceğiniz Motorola Arris ya da bin lira civarında ücreti olan Netgear modelleri gibi alternatiflerin MAC adreslerini Türksat’a kaydettirerek kullanabilirsiniz. Ama deneyenler sonucun %100 bir değişim göstermediğini söylüyor.
Netmaster’ın da CBW ve Infinity gibi -birbirinin kopyası denecek düzeyde- birkaç modeli mevcut ve bu “Kablo Modem”ler yazılım donanım uyumsuzluğu ve anten çekim gücü açısından rezalet. Kullanıcı tarafından sinyal dalgalanmaları, modemin takılı olduğu odada bile internetin çekmiyor oluşu vs vs gibi sorunlar popüler değil adeta bir normlaşmış birer gerçek.
Bu nedenle kullanıcılar KabloNet tarafından verilen Netmaster modemleri Köprü moduna alarak eve gelen HFC interneti doğrudan, ikinci bir cihaz olarak aldıkları router’a takıyorlar. Sinyal dalgalanmaları ve bağlantı sorunları için senelerdir KabloNet kullanıcıları tarafından denenmiş ve tespit edilmiş en sağlıklı çözüm önerisi bu.
İKİNCİ CİHAZ İÇİN DOĞRU SEÇİM
Keenetic markasının yazılım donanım uyumu ve bu sektördeki başarısı dolayısı ile kendim de kullanmaktayım. Sizlere de önerim eğer elinizde hâlihazırda sağlam bir router yoksa Bütçenize göre Keenetic bir router almanızdır. Router seçerken DSL özelliği olan Extra DSL gibi modelleri seçmenize gerek yok. Ben belki ilerde KabloNet’i kapattırır xDSL altyapısından hizmet veren bir markaya geçerim diye DSL modülü olan bir model tercih etmiştim fakat bu köprüleme işleminin aynısını diğer DSL altyapılarında da yapılacağını anladığımda aynı fiyata Viva modelini almadığım için pişman oldum. Olsun gene de oldukça başarılı bir cihaz. Sizlere önerim ise Viva, Extra yahut metrekare ve bütçe açısından küçük evler için en alt model olarak City. Eviniz benimki gibi uzun koridorlu, büyük ya da iki katlı ise iki cihaz alın (Extra + City gibi). Birazdan anlatacağım Mesh sistemini kurarak muazzam bir çekim gücü elde edersiniz :)
ANTEN KABLOSU BAĞLANTILARINI KONTROL EDİN
DSL bağlantıların RJ11’i ya da Fiber bağlantıların SFP, RJ45 uçlu kabloları gibi çıtçıtlı soketi olmadığı için anten kablosunun soketi içerisinde ilk kurulumda gözden kaçmış temas eden plastik ya da alüminyum parçalar kalabiliyor.
Bu yazıyı yazmadan birkaç dakika önce KabloTV cihazını değiştirmek üzere eve teknik ekip geldi. Cihazı inceledikten sonra sorunun kablo bağlantılarında olduğunu söyleyerek kablo uçlarında bakıra değen küçük pilastik koruma kılıfını gösterdiler. Kabloyu birkaç santim kısaltmak pahasına ucunu kesip tertemiz bir şekilde tekrar soket bağladılar. Bu işlemi Modeme, TV cihazına giren kablo ucu ve eve gelen ana anten kablosunun dağılım noktaları olmak üzere bütün bağlantı noktalarına yaptılar ve özellikle KabloTV yayınımda yaşadığım sıkıntılar sona erdi. (KabloTV için herhangi bir kanalı açtığınızda aşağıda çıkan sinyal değerleri %60’tan az olmasa iyi olur.)
NETMASTER DOCSIS MODEMİ KÖRPÜ MODUNDA KULLANMAK
Netmaster KÖPRÜ MODU NEDİR?
Almış olduğunuz kaliteli routerda duvardan gelen anten kablosunu takacağınız bir giriş olmadığı için Netmaster’ın kalitesiz modemini adeta bir Cable to Ethernet dönüştürücü gibi kullanacağınız moda verilen isimdir. Köprü ya da İngilizce ismiyle Bridge moduna alınmış olan modem, aldığı internet sinyallerini olduğu gibi LAN TO WAN olarak kablo ile bağlı olduğu router’a verir. “Köprü moduna almış olduğunuz bir modemden wifi ya da kablo ile bir internet alamazsınız. O artık sadece bir dönüştürücüdür.” Not olarak, İnternet Servis Sağlayıcı tarafından size verilen modemi köprü modunda kullanmak herhangi bir şekilde yasak değildir.
Köprü Modu kablosuz olarak kurulamaz. Zaten Netmaster’ın Wi-Fi kabiliyeti kablosuz iletimi adam akıllı yapabilecek kadar kaliteli olsaydı böyle bir şeyi yapmak zorunda kalmazdık. Bu sebeple piyasada satılan sözgelimi fişe tak kullan kablosuz sinyal güçlendiriciler Netmaster modemler için hiç sağlıklı çalışmamaktadır. Fişe taktığınız el kadar cihazın Netmaster’dan aldığı sinyal ne ki tekrarlayıp dağıttığı sinyal ne olsun… Kablolu bağlantıyı yaptıktan sonra köprü moduna almasanız da bağlı olan router interneti dağıtabilir ama hiç sağlıklı bir kullanım deneyimi yaşatmaz. Çünkü bütün yük hâlen Netmaster’dadır.
DİKKAT!
Bu işleme başlamadan önce modeminizin köprü – bridge modunu desteklediğinden emin olun. KabloNet altyapısını kullanarak Turkcell yahut özellikle Vodafone’dan hizmet alan kullanıcılar bu köprüleme işlemini büyük ihtimalle yapamayacaklardır. Çünkü bildiğim kadarıyla Vodafone tarafından verilen, üzerinde vodafone logosu olan cihazların köprü-bridge modu erişilemez oluyor.
-Modemin altındaki Reset tuşuna iğne-kürdan gibi bir şey ile 10-20sn basılı tutarak resetleyin.
-Netmaster modemi Ethernet kablosu ile Bilgisayarınıza bağlayın.
(Ethernet girişi olmayan dizüstü bilgisayarlardan yahut evde hiç bilgisayar yoksa mobilden de yapılabilme ihtimali olan bir işlem fakat modeme en kesintisiz erişim kablo ile olur.)
-Tarayıcınızı açarak Netmaster modem arayüzüne girin.
(Büyük ihtimalle 192.168.1.1 ya da 192.168.0.1 adresiyle girer.)
-Gelişmiş Ayarlar butonuna tıklayın.
-Yukarıdaki menüler ve menüleri açtığınızda solda açılan alt sayfalar dahil olmak üzere hepsini gezin ve ne kadar özellik varsa tek tek kapatın. Güç tasarrufu modu, DHCP, Güvenlik Duvarı… Açıkçası modemde açık tek bir özellik bile kalmasın. Böylelikle modem gereksiz yoğunluktan kurtulmuş olacak.
-Kablo ile Netmaster’a bağlı iseniz modemin 2.4 ve 5Ghz wifi yayınlarını da kapatın. Kablosuz bağlı olanlar daha sonra kapatacak.
-Ardından
Üstten “Durum” sekmesini açın, sol taraftan Güvenlik bölümüne girin.
Güvenlik Duvarı Koruması → Kapalı
Fabrika Ayarlarına Dön → Hayır (Zaten reset attık.)
Mod → Bridge (Köprü)
seçeneklerini seçip “Uygula” ya basıyoruz.
-Modem kapanıp açılır büyük ihtimalle. Bi kendine gelsin.
+Artık Netmaster’ın sarı renkli LAN portuna takılı olan kabloyu Router’ınızın mavi renkli WAN portuna takıp kullanabilirsiniz. Eğer Router’ınızda mavi renkli wan portu yoksa büyük ihtimalle 1 numaralı lan portu onun wan portudur.
Ben tavsiyem olan Keenetic örneğinden devam ediyorum.
Keenetic Router’ı kutunun üzerindeki resimdeki ve kutudan çıktığı gibi kendi ve antenleri dik bir şekilde konumlandırırsanız çok daha verimli ve ısı problemi olmadan kullanırsınız.
Keenetic’e ister Wi-Fi ile modemin altındaki kullanıcı adı şifre ile ister kablo ile kullandığımız cihazı bağlayıp kurulum ekranını açıyoruz. Karekod okutarak mobil uygulama ile de kurulum yapabilirsiniz.
Bundan sonrası oldukça basit. Gene de sırasıyla bazı soruların cevabını vereyim.
+Cihaz Modu olarak “Router” seçin.
+ETHERNET ile bağlantı yapacağım.
+Eğer IPTV kullanmayacaksanız yalnızca “İnternet”
+VLAN’sız bağlanma seçeneği.
+Varsayılan MAC
+IP Otomatik
+İnternet bağlantı türü: Şifresiz
+Ev ağını siber tehditlere karşı koruma: Güvenlik yok. (Şimdilik gerek yok.)
Evet, dashboard (Sistem Gösterge Paneli) açıldı ve herhangi bir sıkıntı yoksa artık internetiniz Keenetic’te sonlanıyor ve Netmaster modemde hiçbir yük kalmadı demektir. Artık ana modeminiz Keeneticmiş gibi Keenetic’in diğer modellerinden dilediğinizi dilediğiniz sayıda alıp Mesh sistemi de kurabilirsiniz. Yani örneğin elinizde tavsiye edilen Keenetic Extra modeli varsa ikinci bir Keenetic olarak City modelini alıp onu kablolu ya da kablosuz Extra’ya bağlayarak evin her yerinde bir tane çok güçlü bir wifi ağı varmış gibi kesintisiz yüksek hızlarda gezebilirsiniz.
Duvarlar, buzdolabı, mikrodalga kablosuz cihazlar vb diğer teknolojik aletler evimizin içindeki Wi-Fi sinyallerini bozar-engeller. Bu sebepler evin her noktasında kesintisiz bir bağlantı için ikinci bir Keenetic ile MESH sistemi kurabilirsiniz. Şehir içinde gezerken telefonla konuştuğumuzda bir baz istasyonundan diğer baz istasyonuna geçiş yaptığımızı farketmememizin sebebi de bu tarz bir sistem kullanılması. Keenetic Mesh sistemini aynı mantıkta düşünebilirsiniz.
Kablolu erişim imkanı olmadığı için (Netmaster’a kablosuz bağlananlar artık Wi-Fi ile Keenetic’e bağlıyken 192.168.100.1 adresine girerek Netmaster’ın Wi-Fi sinyallerini de kapatabilirler. Köprü moduna aldığımız için ip adresi artık bu şekilde. Zaten onunla hiçbir işiniz kalmadı.)
Kesintisiz kullanmanız dileğiyle. Keenetic ayarlarından kendinize ait bir domain adresi oluşturup evden uzaktayken Keenetic Router’ınıza uzaktan erişim ve kontrol sağlayabilirsiniz. keenetic.cloud adresinden hesap açıp cihazınızı tanımlayın. Böylelikle Garantisi +1 sene daha uzayacaktır.
@ben.alperen Telegram: Contact @KeeneticTR Telegram: Contact @KeeneticTUR