ASUS DSL-AX82U | AX5400 Gaming Modem ve Yönlendirici

Yazılım değişikliğinde ayarların tekrar yapması tavsiye edilir fakat zorunlu değildir. Resmi yazılımda kullandığınız şekilde doğrudan Merlin yazılımını yükleyip kullanmaya devam edebilirsiniz. Geçiş yapmadan önce ayarlarınızı yedekleyin, sorun olursa resmi yazılıma döndüğünüzde herhangi bir anormallik fark ederseniz yedek dosyasından geri yükleme yaparsınız.

Diğer forumdaki konu, bu forumdaki konunun sonradan oluşturulmuş bir kopyasıdır. Sarı ve turuncu forumu özel sebeplerden dolayı artık kullanmıyorum.

1 Beğeni

Ağustos ayında önemli güvenlik güncellemelerini içeren bellenim çıkması bekleniyor. Güvenlik güncellemeleri listesine buradan ulaşabilirsiniz.

bekliyoruz neza amn çıkacak

Aksilik olmazsa bu ay çıkar. WRT 5 gelmesini de isterdim fakat çok ihtimal vermiyorum.

ASUS Yeni Bellenim (Firmware) Yayınladı

Sürüm 3.0.0.4.388_23756 48.15 MB 2023/08/11
SHA256: bcfb656013c80c6cd3011c28c73a10cf60eb7ee5bdc474528b72fe447a99a4b6

Security:
Fixed Client DOM Stored XSS.
Fixed CVE-2022-46871.
Fixed httpd command injection vulnerabilities.
Fixed httpd DoS vulnerabilities.
Fixed httpd integer overflow vulnerability.
Fixed httpd Null Pointer Dereference vulnerabilities.
Fixed lighttpd command injection vulnerability.
Fixed not secure cookies when using https.
Fixed cfg server security issues.
Fixed Stored Cross Site Scripting.
Updated OpenSSL to version 1.1.1t for CVE vulnerabilities.
Fixed XSS attack via USB EXT3 foldername.
Fixed Stored Cross Site Scripting. Thanks to Howard McGreehan.
Fixed XSS attack via malformed hostname in DHCP request
Fixed MiniDLNA CVE-2020-28926.
Fixed OpenVPN CWE 134 issue.
Fixed ffmpeg CVE-2022-3964 / CVE-2022-48434 / CVE-2022-3109.
Fixed command injection issues.
Fixed cURL CVE-2023-28322, CVE-2023-28319.
Updated libxml2 to version 2.10.4.
Fixed Brute Force Protection for SSH and telnet server.
Fixed AiCloud ZDI-CAN-16078.
Fixed the vulnerability in the logmessage function.

Feature:
Add Surfshark in VPN Fusion allows you to surf the internet anonymously and securely from anywhere by encrypting connections. Please refer to https://asus.click/SurfsharkVPN.
Fixed AiMesh related bugs.
Fixed minor GUI bugs.
Fixed AiCloud ftpclient login issue.
Fixed ipv6 network service filter issue.
Enhanced Dual-WAN fail-over/fail-back. Fixed switching Operation Mode.
Fixed resource leak issues.
Updated OpenVPN server for the compatibility with OpenVPN 2.6 client.
Fixed bandwidth limiter rule not to restart in mesh node.
Fixed possible system crash issue with setting WireGuard VPN Fusion.

• İndirdiğiniz bellenim dosyasını cihazınıza yüklemeden önce dosyayı zip arşivinden çıkartarak SHA256 kodu ile dosya sağlığını teyit edebilirsiniz. Sağlıklı bir bellenim dosyasına sahip değilseniz cihazınız arızalanabilir

Bu fiber internet kablosuz günlüğünde sorun var mı

SSID: “ASUS_2.4G”
noise: -93 dBm Channel: 12
BSSID: 7C:10:C9:2E:94:C0 Capability: ESS ShortSlot RRM
Supported Rates: [ 6(b) 9 12(b) 18 24(b) 36 48 54 ]
HE Capable:
Chanspec: 2.4GHz channel 12 20MHz (0x100c)
Primary channel: 12
HT Capabilities: 40Mhz SGI20 SGI40
Supported HT MCS : 0-15
Supported VHT MCS:
NSS1 Tx: 0-11 Rx: 0-11
NSS2 Tx: 0-11 Rx: 0-11
Supported HE MCS:
80 Mhz:
QBSS Channel Utilization: 0x4 (1 %)

Interference Level: Acceptable
Mode : AP Only

Stations List

idx MAC Associated Authorized RSSI PHY PSM SGI STBC MUBF NSS BW Tx rate Rx rate Connect Time

SSID: “ASUS_5G”
noise: -91 dBm Channel: 120/160
BSSID: 7C:10:C9:2E:94:C4 Capability: ESS RRM
Supported Rates: [ 6(b) 9 12(b) 18 24(b) 36 48 54 ]
HE Capable:
Chanspec: 5GHz channel 114 160MHz (0xed72)
Primary channel: 120
HT Capabilities: 40Mhz SGI20 SGI40
Supported HT MCS : 0-31
Supported VHT MCS:
NSS3 Tx: 0-11 Rx: 0-11
NSS4 Tx: 0-11 Rx: 0-11
Supported HE MCS:
80 Mhz:
160 Mhz:
QBSS Channel Utilization: 0xa (3 %)

Interference Level: Acceptable
Mode : AP Only

DFS status: state In-Service Monitoring(ISM) time elapsed 17400ms radar channel cleared by DFS channel 120/160 (0xED72)

Channel Information

Channel 36 A Band
Channel 40 A Band
Channel 44 A Band
Channel 48 A Band
Channel 52 A Band, RADAR Sensitive, Passive
Channel 56 A Band, RADAR Sensitive, Passive
Channel 60 A Band, RADAR Sensitive, Passive
Channel 64 A Band, RADAR Sensitive, Passive
Channel 100 A Band, RADAR Sensitive
Channel 104 A Band, RADAR Sensitive
Channel 108 A Band, RADAR Sensitive
Channel 112 A Band, RADAR Sensitive
Channel 116 A Band, RADAR Sensitive
Channel 120 A Band, RADAR Sensitive
Channel 124 A Band, RADAR Sensitive
Channel 128 A Band, RADAR Sensitive
Channel 132 A Band, RADAR Sensitive, Passive
Channel 136 A Band, RADAR Sensitive, Passive
Channel 140 A Band, RADAR Sensitive, Passive

Stations List

idx MAC Associated Authorized RSSI PHY PSM SGI STBC MUBF NSS BW Tx rate Rx rate Connect Time
82:D3:2E:73:63:23 Yes Yes -57dBm ax No Yes No No 2 80M 720.6M 960.7M 00:00:17

Sorun tahmin etmek eğlenceli olabilir.

1. 2,4 GHz de düşük hız alınıyorsa band genişliği ayarı 20/40 MHz yerine 40 MHz e sabitlenebilir.

2. 5 GHz sinyal kaybolması sorunu oluyorsa 36. kanal gibi düşük frekanslı kanallar seçilebilir.

1 Beğeni

5 GHz sinyalİni 36 ya düşürdüm akşam oyunda test edeceğim deneyimi

Merhabalar,
1-2 hafta önce bu modemden aldım, sabah kalktığımda ethernet kablosu ile bağlı pc’mde internet yoktu, modeme reset atınca düzeldi. Sonrasıda bilgisayarı her kapayıp açışımda ip atanamıyor hatası aldım. Wifi düzgün çalışmaya devam etti. 1 hafta aradan sonra pc tekrar açtığımda hiç bağlanmamaya başladı, arada asus.router.com dan ara yüze bağlanabiliyordum fakat internete giremiyordum, 2 farklı pc üzerinden ethernet ile bağlantı denedim onlarda da aynı sorun olunca, servis kararıyla ürün değişimi yapıldı. Önceki modemin kurulumunda firmwire update otomatik yapmıştım, yenisinde [3.0.0.4.386_48378] sürümüyle devam ediyorum, 2-3 gün oldu değişeli, bu sabah aynı şeyle karşılaştım, wifi cihazlarda interet var, kabloyla bağladığım bütün cihazlarda ip atanamadı, dhcp ile ilgili hata alıyorum. modemi kapayıp açmak da işe yaramadı 3. seferden sonra. Eski pclerimde de problem olmasına rağmen , bi umut kullandığım ana pc ye tekrar windows yukledim, faydası olmadı. Şuan ethernet kullanan cihazları kapatıp açarsam, internete girebilmek için modemi sıfırdan kurmam gerekiyor. Önceki cihazda statik ip denemiştim bi fayda etmedi. Şansıma bu modemde de mi problem var yoksa bi ayarda yanlışlık mı var? Başına benzer durum gelen var mı? Eski modemim AC51 de bağlantı sorunsuz çalışıyor.

Modeminizde problem yok, kablolu cihazlarınızdan biri sorun çıkarıyor.

1. Her cihazın dinamik ip aldığından emin olun, yanlışlık sabitlenmiş olabilirsiniz.

2. Tek tek LAN bağlantılarını keserek test edin. Her işlem yaptığınızda modeminizi kapatıp açın. Bu sorun genellikle LAN kablolardan veya eski tip kayıtlı güvenlik kamerası varsa bu cihazlardan kaynaklanır.

1 Beğeni

Cevap için tesekkurler, dediginiz gibi denedim fakat sonuc ayni. İnternet var gozukuyor fakat modemin arayuzu disinda hicbir site acilmiyor. Cmd den google a ping atamiyorum, modemin sitesinden network tools dan yapabiliyorum. Denedigim 2 pc win 10, 1’i 11.

Bütün kablolu cihazları çıkarıp modemi yeniden başlatın. Sadece telefonunuz bağlı olsun. Bu durumda internet sorunları oluyor mu?

Sorunu tplink tl850re extenderi fisinden cekerek cozdum, wifi ile baglaniyordu cihaz. Suan hersey olmasi gerektigi gibi calisiyor, yardim icin tesekkurler.

extender IP çakışması yaratıyordu muhtemelen

bufferbloat için hangi ayarları yapmalıyım?
merlin ve stok firmware arasındaki fark nedir eğer fark yoksa stok ile devam edeceğim bir de tivibu da kullanıyorum vdsl kullanıcısıyım kurulumda tivibu eski ve tivibu yeni var hangisini seçmem gerekiyor?

• Resmî firmware ile cihazın kendi hazır Qos ayarlarını kullanarak cihazların önceliğini ayarlayabilirsiniz. Merlin firmware kullandığınızda Cake SQM ayarlarını açıp VDSL olarak seçebilirsiniz. Cihazı daha detaylı kontrol etmenizi sağlayan Merlin firmware özelliklerini kendi sitesinden takip edebilirsiniz. Merlin firmware de AdGuardHome gibi eklenti yükleme özelliği de mevcuttur.

• Yeni Tivibu ayarını seçeceksiniz.

1 Beğeni

cake sqm ayarlarında vdsl göremedim ancak atm ptm seçeneği var wan kısmında biraz daha detaylandırır mısınız?

Cake bölümünün olduğu yerde mpu ayarı olması gerekiyor. Oradaki hazır ayarlardan VDSL için olanı seçmelisiniz.

• For VDSL - Choose Ethernet, and set overhead 34 (or 26 if you know you are not using PPPoE) (mpu 68). If the access link uses 100Mbps ethernet, set overhead 42 (mpu 84).

hocam peki bu vdsl ayarları için ne yapmalıyız?
sra bitswap G.INP gibi ayarlar var
bir de son merlin sürümü ve son stock sürüm arasında DSL yazılımı açısından fark var mıdır

DSL sürümü de güncelleniyor fakat güncellenmese de sorun çıkarmaz. Bu konuda bir sorun olduğunda mutlaka düzeltilir.

Türkiye’deki altyapıya uygun VDSL ayarları bu şekildedir, Bitswap haricindeki ayarları kapalı tutun.

VDSL varsayılan

Kararlılık ayarı ile oynamanızı tavsiye etmiyorum ancak bazen faydalı olabiliyor. Altyapıya göre olması gerekenden az hız alıyorsanız kararlılık ayarına eksi değer verebilirsiniz. Eski değer verdikçe hızınız artar fakat bağlantı hassasiyeti de artar, kopmalar olabilir. Tam tersi çok fazla paket hatası (CRC) alıyorsanız kararlılık ayarına pozitif değer verebilirsiniz. Pozitif değer verdikçe hızınız ve kopmalar azalır. Hat kapasitesini yüksek görmek için kararlılık ayarını negatif yapmayınız. Paket hataları (CRC) kısa sürede çok fazla olursa performans sorunu yaşarsınız. Herhangi bir hat arızası olması durumunda arızanız giderilene kadar bu ayarı mutlaka devre dışı tutun yoksa operatörünüz ölçüm yaparken yanılır.

Hat kapasitesi tam kullanıldığında, değerler yaklaşık olarak bu şekilde olacaktır.

Kararlılık Ayarı Fast SNR Interleaved SNR Hız Farkı Stabilite
-2 dB 6 dB 4 dB + 6 Mbps Daha da azalır
-1 dB 7 dB 5 dB + 3 Mbps Azalır
Devre dışı 8 dB 6 dB
+1 dB 9 dB 7 dB - 3 Mbps Artar
+2 dB 10 dB 8 dB - 6 Mbps Daha da atar

Oyun oynayan birinde stabilite daha fazla önemli fakat indirme yapan birinde hız daha fazla önemli.