VDSL Nedir?

DSL, eski bakır telefon hatlarından verilen internet aboneliğidir. Hemen hemen her evde eski bakır hatlar bulunur ve santrale kadar hatlar hazır olduğu için telekom operatörleri bu teknolojiyi daha az yatırım gerektirdiğinden tercih eder. Ülkemizde kullanılan güncel DSL teknolojisi VDSL 17a dır. VDSL de kullanılan bant genişliğine göre profiller mevcuttur. 17a, 30a ve 35b ifadeleri kullanılan bant genişliğini ifade eder. Örneğin 17a profili 17 MHz bant genişliğine sahiptir.

VDSL 17a: En fazla 150 Mbps gelen, 50 Mbps giden veri hızı
VDSL 30a: En fazla 230 Mbps gelen, 100 Mbps giden veri hızı
VDSL 35b: En fazla 300 Mbps gelen, 100 Mbps giden veri hızına sahiptir.

Bant genişliği arttıkça kullanılabilecek hız artar ancak bakır hattan taşıyabileceğiniz verinin hassasiyeti de artar. Sistemlerin mesafesi, yatırım maliyetleri, pratik kullanımda yapılan testler sonucu ve yeni fiber optik teknolojilere (GPON) geçiş sürecinde olduğumuz için ülkemizde 17a profilinden daha üst bir profile geçilmemiştir.

VDSL 17a profili 150/50 Mbps olarak kötü görünmese de iki büyük dezavantajı vardır.
1-Mesafe arttıkça bu hızları almanız mümkün değildir. Örneğin telekom operatörünün uç cihaz sistemine (DSLAM) olan mesafeniz 600 metreden fazla olduğunda DSLAM ile evinizde bulunan uç cihaz (MODEM) birbiriyle anlaşamaz ve bağlantı kurulamadığı için VDSL paket kullanamazsınız.
2-VDSL aboneliğiniz var diyelim, komşunuz internet aboneliği aldığında hatlarınız birbirinden ayrı olmasına rağmen DSLAM’a kadar birbirine çok yakın geçtiği için birbirini etkiler ve hattınızın internet kapasitenizi düşürür. Kullandığınız internet paketinizin hızı hattınızın desteklenen hızına yakın bir hızdaysa kopma sorunlarınız ortaya çıkmaya başlar ve artık o paketi kullanmanız mümkün olmaz. Bu problem için VDSL Vectoring yöntemi geliştirilmiştir ancak ülkemizde kullanılmamaktadır. Bu teknolojiyi kullanabilmek için hem DSLAM’ın hem MODEM’in bu teknolojiyi desteklemesi gerekir. Aynı DSLAM’dan hizmet alan bütün kullanıcıların MODEM’lerinin VDSL Vectoring teknolojisini desteklemesi gerekiyor yoksa bu teknoloji işe yaramıyor, bu yüzden VDSL Vectoring sistemine geçmek pratikte çok zordur.

VDSL Vectoring’in çalışma mantığı genellikle kablosuz kulaklıklarda duyduğumuz aktif gürültü engelleme yöntemine benzer şekildedir. Hattınıza gelen parazit sinyalinin tersi üretilir, böylece gürültüsü sıfırlanmış olur.

Bakır kabloların fiziksel yapısı gereği çıkardığı problemler neticesinde artık fiber optik teklojilere yönelinmiştir. Bununla ilgili bilgi almak isterseniz GPON makalesine bakabilirsiniz.

*Gelen veri: indirme, alma, download
*Giden veri: yükleme, gönderme, upload

2 Beğeni